FÖRELÄSNINGAR

Kulturella perspektiv på barns utveckling

Denna föreläsning varar en timme och vänder sig framför allt till institutioner som jobbar med barn och föräldrar, som exempelvis BVC, BB, förskolor, öppna förskolor eller socialförvaltningen, men den är intressant för alla som vill lära sig om hur olika typer av föräldraskap påverkar barns utveckling.

Föreläsningen bygger på etnopediatrisk, tvärkulturell forskning från platser där människor lever, sover och förhåller sig till sina barn på radikalt annorlunda sätt än i Nordeuropa. Genom att lära oss om andra sätt att vara förälder på får vi också perspektiv på vår egen kulturs föräldraskap och de råd vi ger föräldrar. Vad är baserat på fakta, forskning och vetenskap och vad är kulturella myter?

Föreläsningens tre fokus är sömn, motorik och gråt. Den kommer att utmana etablerade föreställningar, normer och råd och bjuda på skratt, aha-upplevelser och en massa nya tankar.

Lärdomar från föräldrar jorden runt

En inspirerande föreläsning om vad föräldrar från vitt skilda platser i världen, med radikalt annorlunda sätt att uppfostra sina barn på, kan lära oss om hur man hanterar konflikter och sådant som vi i västvärlden ser på som problem. Hur gör föräldrar i norra Kanada för att få barn att sova? Hur får föräldrar i Amazonas barn att hjälpa till? Hur pottränar H’mong-föräldrar i Vietnam sina barn? Hur ser man på trotsåldern bland mayaföräldrar i Guatemala? Hur får man barn att sluta amma i Mongoliet? Hur lär samiska föräldrar sina barn att skydda sig från faror?

Föreläsningen vänder sig till föräldrar och alla som jobbar med barn. Den varar i en timme och bjuder på kunskap, inspiration, många skratt och insikter.

Bärande i olika kulturer

En föreläsning om hur människor har burit barn i olika kulturer och genom historien, med uppvisning av några traditionella bärverktyg. Vad har bärandet spelat för roll genom den mänskliga historien? Bärverktygen är en förbisedd del av den kvinnliga historien men har mycket att berätta om kulturerna, levnadsvillkoren, miljön, trosföreställningarna, könsrollerna och synen på barn. Under den en timme långa föreläsningen presenteras bärverktyg från Amazonas, Anderna, Norra Vietnam, Nunavut, Papua Nya Guinea och Västafrika - var och en med sin unika historia att berätta.

Maria har en samling bärverktyg från olika delar av världen och har gjort en utställning i ämnet, med en tillhörande bok, Lahkalaga/Tettinntil (Nordsamiska/Norska).

Postpartum jorden runt

Hur tar människor hand om nyförlösta i andra kulturer? Till skillnad från i västvärlden är postpartum i andra kulturer sedd som en enormt viktig övergångstid som det är viktigt att värna om. Med utgångspunkt i boken “Det nya livet: En hyllning till dig som fött, traditioner, omsorg och gemenskap”, skriven av Maria Borda och Opokua Britton Cavaco tar den här föreläsning dig runt i världen genom olika kulturer där postpartumtraditionerna är starka och levande. Varför försvann dessa traditioner från Sverige och västvärlden, vad var det som ledde fram till det och hur kan vi gå vidare och skapa nya traditioner som funkar med vår vardag i Sverige?

Filmsamtal med tema urfolk

Maria har mångåriga kunskaper om film med tema urfolk, kolonisering, tvångsassimilering och rasism. Hon har studerat visuell antropologi, jobbat med urfolksfilm på urfolksfilmfestivaler och hållit i många samtal på filmvisningar, filmfestivaler och skolor i Norge, Sverige och Bolivia.

Planerar du att visa en film med tema som rör urfolk, exempelvis på Samefolkets dag den 6 februari, Urfolkens dag den 9 oktober eller Columbusdagen den 12 oktober så kan du boka in ett samtal kring filmen, anpassad efter åldern på publiken. Vill du ha tips på filmer så kan du få det.