Boken Vilda barn

När jag var gravid 2009 så började jag skriva blogg med mina tankar kring att föda och bli mamma. Ganska snart växte sig bloggen större och mina personliga texter om mitt eget föräldraskap kom att varvas med det jag lärde mig medan jag studerade antropologi.

När jag lade ner bloggen 2014 så hörde två bokförlag av sig och ville ge ut den, men jag tackade nej. Det var ju bara mina bloggtexter och inget jag hade skrivit för att det skulle ges ut. Åren gick och jag blev ofta kontaktad av folk som sa "jag brukade läsa din blogg och tyckte att den var så intressant! Kan du inte ge ut den?"

När Domeratzky Förlag hörde av sig 2019 och ville ge ut den så tackade jag först nej. Jag tänkte att jag hade lämnat den bakom mig och jag vågade knappt läsa texterna igen. Men jag märkte att intresset för den fortfarande fanns, fem år efter att den hade lagts ner. Folk sa att den hade påverkat dem, och att de fortfarande mindes många av texterna. Det kändes märkligt. Och under tiden hade mitt instagramkonto börjat växa, så tillslut bestämde jag mig för att det kanske var dags ändå.

Boken blev en samling av kanske en femtedel av allt jag hade skrivit i bloggen. Jag skickade de texter jag kände att jag fortfarande kunde stå för till min förläggare Ida Olniansky från Domeratzky Förlag. Hon läste och valde ut och kom med förslag på små redigeringar. Jag valde ut ett gäng bilder som jag hade tagit under dessa år med min första smartphone, en iPhone 3G. Och efter många månaders arbete så var den färdig och jag kunde hålla den i min hand. Första upplagan tog slut direkt och fick tryckas upp på nytt. Det var otroligt känslosamt och jag är så tacksam över de fina mail jag nästan dagligen får från folk som läser den.

Det är viktigt att veta att texterna är skrivna mellan 2009 och 2014, alltså många år innan jag bestämde mig för att utbilda mig till familje- och föräldracoach. Boken innehåller inga råd, den innehåller texter och tankar om min egen väg i föräldraskapet. Följer du mitt konto och undrar vem personen bakom är, varför jag gör det jag gör och hur mina första år som mamma var så ska du läsa boken. I boken får du följa mina första dagar på BB, vårt liv i Nordnorge, mina tankar kring kulturskillnader i barnuppfostran, vår flytt till Bolivia och vår flytt tillbaka till Sverige i korta, lättlästa texter.

Vilda barn finns att köpa i de flesta bokhandlar men kan också beställas direkt från förlaget här.