Häxor, örter och feminister

 

När jag bodde i Bolivia lärde jag känna två chilenska, feministiska aktivister som reste Sydamerika runt och sålde hemmagjorda fanzines, pins och patches på gatorna. Vi pratade en stund på torget och de nämnde att de inte hade någonstans  att bo, och jag tyckte att de verkade så trevliga att jag direkt erbjöd dem boende i vår lägenhet, eftersom vi hade plats. Det blev en underbar tid. De kom med en massa livslust och inspiration, och vi började anordna workshops, fester och diskussionsaftnar om allt ifrån feminism till veganism till fria förhållanden, hemma i vardagsrummet. Vi pysslade och tryckte tröjor och hemmet fylldes av nya, spännande människor varje dag. Min son, då fyra år gammal, stortrivdes under denna tid. Alla var så snälla och tyckte att han var en rolig liten figur som deltog i allt.

I Bolivia är abort förbjudet, men oavsett vad samhället tycker om det gör folk abort ändå. En slogan är "de rika aborterar, de fattiga dör", det vill säga, folk gör abort oavsett om det är säkert eller inte, men medan de rika kan betala en certifierad läkare dyrt för att göra en abort i smyg så tvingas de fattiga att gå till platser där det utförs aborter på brutala och ohygieniska sätt.När några tjejer frågade om de kunde få ha en workshop om abortiva örter, så sa jag ja. Det kändes som att få vara del av ett hemligt häxnäste där förbjudna kunskaper delades. I La Paz finns det en berömd marknad som de flesta turister besöker, på engelska kallas den för The Witches Market. Idag är det mycket krimskrams och souvenirer där, men det finns fortfarande rester kvar av hur marknaden var förr; små stånd fulla av örter, amuletter, offergåvor, tinkturer och torkade lamafoster (djuren dödas inte, lamadjuren får missfall). Lukten av palo santo ligger fortfarande tjock över hela marknaden, och det är en spännande upplevelse att gå runt och titta på allt som finns där. Och bland de stora högarna av torkade örter som säljs där så finns där alltså abortiva örter. "Gå till marknaden och säg till tanten: Señora, jag har råkat ut för en olycka..." sa tjejerna på workshopen. Tanten skulle då göra en blandning åt en och tala om för en hur man skulle koka dem för att de skulle börja verka.

Dessa råd och recept samlades i små, handgjorda fanzines som kopierades, varav kopiorna kopierades och sen kopierades igen, tills de tillslut knappt gick att läsa. Men de färdades runt hela kontinenten och spreds i feministiska kretsar och såldes på gator och marknader eftersom det var ett mycket mindre farligt sätt att abortera på än att gå till en slaktare i slummen. Det var också en del av DIY-andan och avkoloniseringen inom en stor del av den latinamerikanska feminismen, där man istället för att acceptera systemet som det är, ser det som felaktigt från grunden eftersom det bygger på patriarkala och kolonialistiska värden.

 

 

Missförstå mig inte, latinamerikanska feminister kämpar dagligen för rätten till abort, men det motstånd mot naturmedicin som finns här i Sverige, finns inte eller är oerhört mycket mindre där. Istället ser man det som viktigt att respektera och värdesätta de kunskaper våra förmödrar har haft, men som med våld har tagits från dem. Och vi ska inte heller glömma de icke-binära medicinmänniskorna för i våra kulturer i Latinamerika har de alltid funnits, och ofta har de haft rollen som medicinmänniskor just på grund av sin position som varken kvinna eller man. Den där liminala platsen, förmågan att överträda gränser, har på många platser i världen setts som magisk.

Att ta makten över den egna kroppen, över kunskaperna om den egna kroppen, om fertiliteten och menscykeln, ses som en del av den feministiska, antipatriarkala, antikoloniala och antikapitalistiska kampen i Latinamerika. Och det sätts inte i motsats till västerländsk vård, det ses som ett komplement. Men att kunna kritisera och ifrågasätta västerländsk medicin ses också som nödvändigt. Jag ska skriva mer om detta vid ett senare tillfälle.

I Sverige hör jag ofta folk resonera som så här: "Allt man gjorde förr var inte bra, idag har vi riktiga mediciner och det ska vi vara tacksamma för". En läkare jag träffade i Sverige en gång sa, apropå att jag nämnde att jag drack Lapacho-té (Pau D'Arco) mot mitt eksem, och att det hjälpte, att i hennes hemland sa man att ägg hjälpte mot allt men att det var lika dumt som att tro att ett örtté skulle ha hjälpt mig. Men med all respekt för hennes hemland, det är en viss skillnad mellan att tro att ägg hjälper mot allt och att kunna varenda planta, varenda liten växt, blomma, träd, rot, ört och insekt i Amazonas. Folken där har genom tusentals år testat och lärt sig naturen där. De vet vilka växter de kan extrahera ett slags sömnmedel som de häller ut i floden och som temporärt får fiskarna att simma långsammare så att de kan fånga dem med bara händerna. Efter en stund går effekten över och fiskarna vaknar till igen. De har sätt att extrahera vätska från en speciell grodas rygg, utan att skada grodan, som de sedan droppar i sina ögon för att få extraordinär syn som hjälper dem att jaga. De vet precis vilka växter de ska smörja in sig med, äta eller dricka för att slippa bli myggbitna, slippa bli solbrända, slippa diarré, få visioner, göra abort. Många av de moderna mediciner vi har idag har sitt ursprung i världens regnskogar och folks uråldriga kunskaper. Att förneka att dessa kunskaper har ett värde är inget annat än eurocentrism och rasism. Jag beklagar djupt att den svenska feminismen inte ser det, och kallar allt som inte är validerat av västerländsk vetenskap för kvacksalveri. Istället kastar man allt under samma kategori och har ingen urskiljningsförmåga, inget perspektiv. Det finns absolut kvacksalveri. Men det finns också kunskaper om hälsa som inte har ett biomedicinskt perspektiv, och som skulle kunna samexistera med den.

 

För här i Europa har ni också en historia av kunskaper som har gått förlorade. Jag läser i den alldeles fantastiska lilla boken Witches, Midwives & Nurses, A History of Women Healers (B. Ehrenreich & D. English) och får rysningar genom hela kroppen. Jag älskar den. Den är liten och tunn och man läser lätt ut den på ett par timmar, men den är fylld med så mycket kraft, kunskap och inspiration. Den har samma historia som de små fanzinesen som säljs i Sydamerika. Den spreds i feministiska kretsar som en hemmatryckt, tunn liten skrift på 70-talet i USA. Men väldigt fort nådde den kultstatus och översattes till franska, spanska, tyska, japanska, hebreiska och danska och började distribueras jorden runt. Och när man läser den så fattar man varför. Den handlar om hur kvinnliga helare, barnmorskor och medicinskt kunniga genom den europeiska historian har demoniserats, exkluderats och bränts på bål. Det första stycket låter så här:

“Women have always been healers. They were the unlicensed doctors and anatomists. They were abortionists, nurses and counselors. They were the pharmacists, cultivating healing herbs, and exchanging the secrets of their uses. They were midwives, traveling from home to home and village to village. For centuries women were doctors without degrees, barred from books and lectures, learning from each other, and passing on experience from neighbor to neighbor and mother to daughter. They were called “wise women” by the people, witches or charlatans by the authorities. Medicine is part of our heritage as women, our history, our birthright.”

Kort och gott, läs den. Den är fenomenal.

9 kommentarer

 • Vilken bra läsning. Detta har jag alltid tyckt varit spännande. Minns mitt skolarbete om medicinalväxter och astma i 7 an. Det utgick från mitt eget intresse. Hur jag lånade äldre böcker och hittade det jag sökte.

  Är själv en medicinskeptiker i vissa fall. Men har blivit hjälpt av örter och annat. Tycker det är konstigt att en får utskrivet tunga mediciner direkt när en kanske mest behöver bli lyssnad på. Jag går min egen väg. Blev glad av detta inlägg. Tack!

  Mandy
 • <3

  Ulrika
 • Fint och bra inlägg Maria! Jag har också precis läst samma bok, och kan bara hålla med. Måsteläsning!

  Clara
 • Jätteintressant. Känner så igen detta inom feminismen i sverige. Det gäller ju inte minst förlossningsvården, där kvinnor som väljer att lita på sin inneboende styrka och kraft häcklas av andra så kallade feminister! Som att den största arrogansen är att neka modern vård. Att vi ska vara så tacksamma… Har förstås oxå beställt boken. Tack för tips.

  Jätteintressant
 • Älskar detta!!!!!! Alltså senaste tiden har jag hamnat i så många olika diskussioner om allt mellan himmel och jord där jag återberättar allt du lärt mig. Bland annat just dehär om att män i vita rockar plötsligt kom och bara snodde åt sig äran. En kunskap som redan fanns. Det är så viktigt att veta och prata om allt dehär

  Moa

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända