Jakten på den perfekta açaí bowlen


Jag minns första gången jag besökte Rio de Janeiro. Vi hade anlänt på natten, tagit in på hotellet och gått och lagt oss direkt. När vi förväntansfulla gick ut ur hotellet den där första, stekheta morgonen var det första jag såg ett stort, öppet kafé med en disk som pryddes av ett berg av frukter. Längs med disken satt folk och åt av något jag bara hade läst om, men aldrig smakat: Açaí. Vi beställde naturligtvis direkt varsin skål. Jag hade aldrig smakat något liknande.
Det var en isig, svartlila sorbet med en smak svår att beskriva. Jag kände smaker av blåbär, choklad och Coca Cola. Den var oerhört uppfriskande, iskall och söt och serverades med granola, inget annat. Vi åt açaí till frukost, lunch och middag, hela veckan. En och annan varm rätt slank också ner, men hela veckan undrade jag hur jag skulle kunna leva vidare mitt liv utan att få äta açaí igen.

Efteråt har jag förstått att cola-smaken jag kände kom utav att man i Brasilien sötar açaín med "Xarope de Guaraná", en sirap gjord av guaraná, en växt från Amazonas som ger den en frisk citrussmak och koffein - det är det som används i många energidrycker.

När jag kom till Sverige något år senare hade açaí kommit som pulver, och jag köpte det direkt men blev besviken. Det smakade inte alls särskilt gott tyckte jag. Ett tag senare började några kaféer sälja açaí bowls och jag var väldigt exalterad. Men de smakade inte heller som de jag hade smakat i Rio utan kändes snarare som en ljummen banansmoothie med lite färg. När jag öppnade mitt veganska kafé i Bolivia fick vi kontakt med en familj i bolivianska Amazonas som skördade açaí och sålde i små mängder. Açaí växer på palmer och blir dålig direkt, så man kan aldrig köpa det färskt i affärer utan det mixas till en tjock smoothie och fryses ner. När vi fick vår açaí till kaféet började jag experimentera för att göra den perfekta açaí-bowlen. Det visade sig inte vara så lätt. I sin frysta form är den väldigt hård och nästan seg, och även om vi hade bra mixrar så var det svårt att få till den där isiga känslan som de har i Rio. Vi blandade i banan men den blev mycket mer krämig än jag mindes den. Jag saknade också den syrliga smaken av guaranán, som jag inte fick tag på i Bolivia.


Efter många års experimenterande med alla tänkbara recept måste jag konstatera att açaí bowlen nummer 1, Açaí na tigela, ändå är den brasilianska. Den du äter på açaí-barerna i Brasilien. Men det går att göra fantastiska açaí bowls hemma också, och nu under sommaren äter jag det nästan varje dag. Jag är besatt. Mitt ICA här på Möllevångstorget i Malmö säljer små påsar med fryst açaí. Det är inte överdrivet dyrt tycker jag, 29 kr för en förpackning som räcker till två stora bowls. På deras hemsida (obs inget samarbete) står det att det finns på Mathem och en del Hemköp och Coop.
Jag har två olika slags açaí bowls jag gör, som jag tycker blir jättegoda. Till båda behöver du fryst açaí.

Nummer 1: Med banan
(Till en skål)
 • En halv förpackning açaí, tina en stund.
 • Två frysta bananer, skär i små bitar.
 • 1/2 dl stora, frysta blåbär.
 • En matsked honung (eller agave eller annan sötning)
Mixa. Ha i lite vatten, mandelmjölk eller liknande om det går trögt. För att få den isig: Ha till sist i en näve isbitar och mixa lite till.

God med granola, en stor klick jordnötssmör (märket HealthyCo har den rinnigaste av alla, jag älskar den), skivad banan och jordgubbar.

Nummer 2: Utan banan, syrligare version
(Till en skål)
 • En halv förpackning açaí, tina en stund.
 • 2 dl fryst ananas
 • En skvätt äpplejuice
 • En matsked honung (eller agave eller annan sötning)
 • Pressad lime, rivet limeskal

Mixa.

God med granola, granatäpple, kiwi och en massa bär.

 

 

Har du smakat açaí? Har du testat att göra själv? Tycker du om det?

1 kommentar

 • Jag älskar açaí! Har ätit det främst på Hawaii men också i Kalifornien, blev precis som du helt tagen av det direkt. Min favorit är också en lite renare, kallare variant. Tyvärr har jag inte hittat fryst açaí här p Öland där jag bor, får be affären ta in det helt enkelt.

  Cissy

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända