Hantverk är min medicin


För sju år sedan gick jag igenom en tung tid av sorg, saknad och introversion. Vi hade precis återvänt till Sverige efter en tid i Bolivia, jag var utarbetad efter att ha jobbat med ett projekt som bara tog energi och ledde till en massa ilska och frustration och som jag tillslut hoppade av. Vi visste inte vad vi skulle göra med våra liv och jag kände bara mörker. Jag blev dessutom sjuk, jag drabbades av en åkomma som jag inte visste vad det var och fick en enorm dödsångest.
I en liten lägenhet som vi fick låna av min mamma satte jag igång att göra smycken. Jag visste inte vad jag gjorde, jag hade ingen klar idé, men jag lät händerna jobba. Med en tång, en sax, lite handgarvat renskinn från Nordnorge, några kristaller och metallbitar som jag hade tagit med mig från Bolivia gjorde jag mina första smycken.
Under långa nätter, med P3 Dokumentär som sällskap, skapade jag smycken. Genom åren har pysslandet varit min terapi, det som ger mig allra mest glädje och lugn. Jag har varvat skrivandet, jobben och resandet med pysslandet. Det har varit en nödvändighet, för att låta hjärnan vila.

Jag är inte utbildad inom smide - tidigare brukade jag för hand skära ut smyckesdelar av metall, och slipa och såga. Det gör jag inte längre. Jag köper alla delar från tillverkare utomlands, ibland skickar jag skisser och gör specialbeställningar som sedan skärs ut åt mig med laser. När jag får alla delar så sätter jag ihop dem. Tidigare använde jag också mycket bergskristaller, det gör jag inte längre. Jag har förstått att kristallbusinessen är djupt oetisk, och att det är oerhört svårt att få tag på etiskt brutna kristaller.

Min största inspiration idag är kvinnor. Kvinnor som jobbar med att stötta andra kvinnor. Barnmorskor, doulor, birth workers, fertilitetsrådgivare, helare, häxor och gudinnor. Jag använder mig ofta av symboler från den andinska kulturen och tycker om att ge mening åt smyckena. En smycke är inte bara ett smycke, det symboliserar också något. Jag varvar mitt intresse för kulturer, myter och symboler med mitt intresse för handarbete. Det ger mig glädje och ro.

Du ska veta att smyckena är gjorda med mycket kärlek, under mina lyckligaste stunder. Det finns inget jag ser så mycket framemot som att öppna fönstret, sätta mig vid mitt arbetsbord och lyssna på musik medan jag gör smycken. Det är min medicin.

Titta in under rubriken "Handla" så hittar du mina smycken.

.


Jag vill bjuda på en låt av sångerskan Laura Murcia. Den heter Las Curanderas. En curandera är en kvinnlig helare, en medicinkvinna. Texten är på spanska och fullkomligt ljuvlig. Lyssna på den här.

2 kommentarer

  • Dina smycken är otroligt fina! Tror du att du i framtiden även kommer att arbeta med silver/ silverfärgad metall? 🙂

    M
  • Dina smycken är så otroligt fina! Tror du att du i framtiden även kommer att arbeta med silver/ silverfärgad metall? 🙂

    M

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända